EL CLASICO | Cinci discuții după un meci fabulos: Cum l-a dominat tactic Ancelotti pe Luis Enrique, de ce a greșit antrenorul Barcelonei și cine a fost omul meciului

EL CLASICO | Cinci discuții după un meci fabulos: Cum l-a dominat tactic Ancelotti pe Luis Enrique, de ce a greșit antrenorul Barcelonei și cine a fost omul meciului
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ancelotti l-a dominat tactic pe Luis Enrique, Benzema a fost cel mai bun om de pe teren, iar Messi e irosit în momentul în care e obligat să evolueze mai retras. Sunt doar câteva dintre concluziile care se pot extrage după El Clasico de sâmbătă seară, pe care Real Madrid l-a câștigat cu 3-1 în fața Barcelonei. ProSport vă prezintă motivele pentru care echipa lui Ancelotti a câștigat atât de clar un meci pe care părea că l-a început catastrofal.

  • În doar două luni, Ancelotti a reformat echipa madrilenă, iar cuplul de mijlocași centrali Kroos-Modric a evoluat excelent chiar și într-un meci cu o asemenea încărcătură
  • Deși nu jucase niciun meci oficial pentru Barcelona, fiind prezent doar în câteva amicale, Suarez a fost aruncat direct în Clasico, iar rezultatul a fost clar: pasa de gol de la reușita lui Neymar și, în rest, o evoluție slabă
  • Defensiva Barcelonei rămâne un punct nevralgic pentru echipa catalană, deși Barca nu primise gol în opt etape până la meciul cu Real Madrid


La primul Clasic din carieră, Luis Enrique a comis o serie de erori care s-au dovedit decisive

Ancelotti l-a dominat tactic pe Luis Enrique

Poate că modulul 4-4-2 pare învechit, însă Carlo Ancelotti a reușit să îl readucă în prim-plan prin câteva evoluții excelente ale madrilenilor. Plecările lui Xabi Alonso și Angel Di Maria din vară au părut că vor destabiliza complet centrul compartimentului median, inima unei echipe, acolo unde mingile se câștigă de către mijlocași dispuși mai mult la sacrificiu și mai puțin la „floricele”. Doar că Ancelotti – care îl transformase și pe Di Maria într-un mijlocaș central dintr-o aripă modernă – a reușit să îi reinventeze pe Modric și Kroos. Primul nu a greșit nici măcar o pasă, având un procentaj de 100% al paselor reușite, în timp ce Kroos a avut și el o eficiență remarcabilă în a bloca atacurile catalane, reușind și o pasă decisivă la golul doi al Realului, a cincea din acest sezon, care îl plasează pe locul secund în topul celor mai buni pasatori din La Liga, cu două assist-uri mai puțin decât Messi. Mai mult, germanul a fost jucătorul care a alergat cel mai mult pe teren, 11,3 kilometri.

Ancelotti a jucat perfect meciul încă dinaintea primului fluier de start, anunțând că pregătește o surpriză pentru derby-ul de pe Bernabeu. N-a făcut-o, însă, singurele modificări față de meciul precedent, cu Liverpool, fiind cele din defensivă, acolo unde Carvajal și Sergio Ramos au intrat în locul lui Arbeloa, respectiv Varane. N-a intrat în panică după golul marcat de Neymar în minutul 3, ba chiar a părut că le transmite jucătorilor o stare de calm, iar echilibrul găsit între faza defensivă și cea ofensivă – inclusiv contraatacurile devastatoare – transformă Madridul într-o echipă de temut, a cărei reconstrucție nu a durat mai mult de două luni.


Deloc inspirat, Suarez a făcut mai mult rău decât bine în meciul de sâmbătă. Fără îndoială însă, uruguayanul e un transfer excelent pentru Barcelona

Suarez, o greșeală a lui Enrique?

Ultimul meci oficial al lui Luis Suarez înaintea El Clasico fusese cel contra Italiei, de la Cupa Mondială, jucat pe 24 iunie. Atunci, uruguayanul l-a mușcat pe Giorgio Chiellini, gest în urma căruia a fost suspendat patru luni de către FIFA. Însă în ciuda acestui fapt, Suarez, care mai prinsese câteva minute în tricoul blaugrana în meciuri amicale și la echipa B, a fost introdus pe teren de către Luis Enrique încă din primul minut. Rezultatul? Primele minute păreau să-l transforme pe noul tehnician al Barcelonei într-un adevărat geniu.

Pasa dată pentru Neymar nu a fost una de efect, ci una bine executată, iar brazilianul a profitat de indecizia lui Carvajal și Pepe pentru a face 1-0. Însă de aici încolo, Suarez a părut total absent, dar și nepregătit 100% fizic. Dovadă și heat map-ul de jos, în care Suarez a fost surprins când în centru, când în stânga, acolo unde se simte mai bine, dar unde Barcelona îi are deja pe Messi și Neymar. Schimbat în minutul 68, fără să tragă vreodată la poartă, Suarez are timpul necesar să se adapteze pe Camp Nou, acolo unde a visat dintotdeauna să joace. Însă aruncarea sa în luptă din primul minut a părut un risc deloc necesar pe care Luis Enrique a decis să-l ia.


Instinct de killer. Benzema a evoluat excelent și în meciul cu Barcelona și pare atacantul perfect pentru Real

Benzema, „cel mai bun fotbal din carieră”

În ultimele trei perioade de transferuri, presa spaniolă a scris aproape la foc continuu că Benzema ar putea pleca de la Real Madrid, cluburile interesate fiind Arsenal, Liverpool sau Juventus. Însă probabil Ancelotti s-a opus de fiecare dată, realizând că are în jucătorul de 26 de ani vârful perfect pentru Real Madrid. Francezul nu a avut niciodată cifrele lui Ronaldo sau Messi, deși a reușit 9, 26, 32, 20, respectiv 24 de goluri în primele cinci sezoane pe Bernabeu. Acum, în al șaselea, francezul are deja opt goluri în 13 meciuri, cel mai bun raport de gol la meciuri jucate, 0,61, din întreaga carieră.

Săptămâna care tocmai s-a încheiat pentru Benzema a fost, de asemenea, una de top pentru fostul vârf al lui Lyon, care mai marcase deja de două ori în meciul de miercuri cu Liverpool. Mai mult, francezul a reușit să marcheze în al patrulea Clasic consecutiv disputat în campionat pe Bernabeu, lucru reușit doar de Hugo Sanchez și Santillana, legende ale clubului blanco. „Benzema, numărul nouă, care e de fapt zece”, a scris jurnalistul catalan Guillem Balague într-un editorial pentru cotidianul As, adăugând că francezul joacă „cel mai bun, cel mai complet fotbal din carieră„. Atât As, cât și Marca au scris că Benzema a fost cel mai bun jucător al Realului de aseară, prezența sa în teren fiind una extrem de importantă pentru madrileni.


Messi privește deznădăjduit la bucuria lui Ronaldo și a lui Kroos la finalul meciului dintre Real și Barcelona

Ronaldo și Messi nu au mai decis jocul

Am scris înainte de meci în ProSport că acest Clasic va fi din nou decis de Ronaldo și Messi. Eronat! Portughezul a avut o evoluție decentă, încununată cu un gol din penalty, care i-a prelungit seria de meciuri consecutive cu gol marcat la 11. Însă CR7 are un plus care poate scăpa din vedere: la fel ca și Messi, a devenit un jucător mai puțin egoist, mai util echipei, dovadă că în anumite faze a pasat coechipierilor, deși putea foarte bine să continue faza. Cu toate acestea, a ajuns la 14 goluri în El Clasico, șapte mai puțin decât Messi, care domină clasamentul.

În schimb, Messi a interpretat din nou partitura tactică impusă de Luis Enrique de la începutul sezonului. A venit foarte des în jumătatea proprie sau la mijlocul terenului pentru a-și lua baloane, dovadă și cartonașul galben încasat foarte devreme, în minutul 8. „A intervenit destul de rar în fazele ofensive ale Barcelonei și atunci era foarte departe de careul madrilen. Din cauza unui Messi neconectat la maximum posibil, Barcelona și-a pierdut una dintre armele decisive. Barcelona nu a avut consistența necesară, iar marea provocare e ca cei trei atacanți – Messi, Neymar și Suarez – să conlucreze, dar să-l lase pe Messi să decidă ce vrea să facă. Așa a câștigat Barcelona totul”, a scris Lluis Miguelsanz, editorialist la cotidianul catalan Sport.


În contratimp pe tot parcursul partidei. Așa a fost Pique în raport cu Benzema

Defensiva Barcei, punct nevralgic

Cele 755 de minute pe care Claudio Bravo le-a legat fără să primească gol în poarta Barcelonei în La Liga au camuflat aproape de perfecțiune slăbiciunile pe care le are defensiva echipei catalane. Transferul lui Mathieu (30 de ani), pe care Barcelona a plătit 20 de milioane de euro în vară, nu a întărit cu mult apărarea echipei blaugrana, iar folosirea sa în bandă în dauna lui Jordi Alba a venit din rațiuni defensive, nu ofensive. Nu prea a contat, întrucât la finalul primei reprize Ancelotti l-a mutat pe Ronaldo în banda dreaptă a atacului Realului, tocmai pentru a exploata lipsa de viteză a lui Mathieu, iar panica a fost cuvântul de ordine pentru defensiva Barcelonei.

Mai mult, Pique pare într-o cădere necontrolată în ultimele două sezoane, fiind depășit extrem de ușor aproape la fiecare fază, fundașul catalan fiind și cel care a comis hențul din care Madridul a egalat prin Ronaldo. Iar utilizarea lui Mascherano pe postul de fundaș – la doar câteva luni după ce El Jefecito a făcut un Mondial fabulos ca mijlocaș defensiv – e o altă alegere pe care Enrique trebuie să o modifice cât mai repede. Mai mult, în meciul de sâmbătă seară, Barcelona a avut 54% din posesie, însă Realul a tras de 18 ori la poartă, cele mai multe șuturi expediate împotriva Barcei în acest sezon! Însă cum se va mișca Barcelona, având în vedere că în următoarele două perioade de transferuri are interdicție, putând transfera efectiv alt jucător doar în iarna lui 2015? Rămâne de văzut…

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul episod Survivor All Stars
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul episod Survivor All Stars
”Veste bună pentru Horațiu Moldovan”. Anunțul venit din Spania
”Veste bună pentru Horațiu Moldovan”. Anunțul venit din Spania
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care le respectă cu sfințenie
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care le respectă cu sfințenie
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile de joburi
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Revenire de senzaţie a unuia dintre Rockefellerii României! Decizia importantă luată de milionarul român
Revenire de senzaţie a unuia dintre Rockefellerii României! Decizia importantă luată de milionarul român
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după divorț
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după divorț
Decizia finală a lui Vladimir Putin. Anunț pentru toată Europa
Decizia finală a lui Vladimir Putin. Anunț pentru toată Europa
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO
Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi minori. Ce îi…
Toleranţă zero pentru dezinformare: A fost lansat primul mecanism oficial de raportare a conţinutului deepfake din România
Toleranţă zero pentru dezinformare: A fost lansat primul mecanism oficial de raportare a conţinutului deepfake din România
E nevoie de omologare dacă schimbi motorul cu unul de la dezmembrări?
E nevoie de omologare dacă schimbi motorul cu unul de la dezmembrări?
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
×